Standolás

Standolás menete részleteiben, ahol végigvesszük, hogy hogyan kell standolni, illetve hogy milyen eszközt használjuk hozzá. Ilyen eszközök például: a standoló lap, standoló mérce stb.

Minden vendéglátásban jártas személy számára biztosan ismerősen cseng a standolás fogalma. 

“Digitális mérleges standolás, standoló mérce, standoló kártya, standoló lap, standoló ív, standoló program” – ahány vendéglátóipari egység, annyi megoldás létezik, erre a vendéglátásban néha mostohatevénységként kezelt folyamatra. 

Standolás menete részleteiben, ahol végigvesszük, hogy hogyan kell standolni, illetve hogy milyen eszközt használjuk hozzá. Ilyen eszközök például: a standoló lap, standoló mérce stb.

Standolás lényege

A standolni kifejezés a német stand “állás” szóból ered, vagyis megtudhatjuk vele az adott időpontban a készlet (általában italkészlet) “állását”. Standolni nem csak a készleteket lehet, hanem a napi bevételt, eladásokat, továbbá a termelést és a raktározást is.

Jelen cikkünkben főként a vendéglátóhelyeken történő standolásra fogunk fókuszálni. Fontos a folyamatos készletellenőrzés a vendéglátóhelyeken, így általában nyitás előtt vagy zárás után szokták elvégezni különböző rendszerességgel a dolgozók. Természetesen érdemes minnél gyakrabban ellenőrizni az italkészlet állását, hiszen így bármely hiány esetén könnyebben utánajárhatunk az esetleges problémának.

Standolás eszközei

Italstandolás lehetséges opciói:

  • Standoló lap/ standoló kártya: Az italüveg formájához készített lapok/kártyák segítségével lehet meghatározni a fogyást.
  • Standoló mérce/ standoló henger: Nagyon hasonló módszer az öntögetéshez, ilyenkor az italt mérőüvegekbe öntik át és így ellenőrzik a fogyást.
  • Standoló ív: A már lemért készletcsökentést a standoló ívre lehet felvinni és ott vezetni a készlet mozgást.
  • Standoló program: Teljesen új digitális változata az italstandolásnak, melyhez egy éttermi szoftverbe beépített standoló programot, egy vonalkódolvasót és egy digitális mérleget használunk. Az éttermi szoftverben a már előre beállított termék receptúrák segítik a precíz és pontos árukészletkezelést. A folyamat nagyon egyszerű, a bontott üveg vonalkódját behúzzuk, a rendszer azonnal felismeri a standolni kívánt terméket, majd a digitális mérlegre téve lemérjük. 

Standolj gyorsan és egyszerűen

Spórolj időt és energiát és próbáld ki a ByThePay legújabb digitális standolási funkcióját, mellyel valóban néhány pillanat alatt elkészül üzleted standja.

Standoló program

standolás, standoló, standolni, standoló lap, standoló mérce, standoló kártya, standoló program, hogyan kell standolni

Hogyan kell standolni?

  1. lépés: A vendéglátóegységünk által használt eszközök segítségével megmérjük és feljegyezzük a napi fogyasztást, vagy papír alapon, vagy a már fentebb említett standoló program segítségével. A folyamat néhány esetben egy picit időigényes munkának tűnhet, viszont fontos, hogy nyomon tudjuk követni az árukészlet mozgását, valamint a bevétel növekedését.
  2. lépés: Ha standoló programot használunk, akkor ezt a lépést a rendszer automatikusan elvégzi helyettünk, ha nem, úgy ki kell számolnunk a vendégek által fogyasztott termékek bruttó értékét, továbbá meg kell számoljuk a napi bevételt és ellenőriznünk kell a bizonylatokat.
  3. lépés: Végezetül megállapítjuk az egyenlőséget, töbletet, vagy esetleg hiányt, ha van.

Ahhoz, hogy standolásunk pontos és precíz legyen, számba kell vennünk a napközben keletkezett selejteket (pl: eltört üveg).